skip to Main Content
  • Betrokken
  • Snel en duidelijk
  • Resultaat
  • Persoonlijk
  • 25 jaar ervaring

Corona en arbeidsrecht

Corona en het arbeidsrecht

Het coronavirus houdt Nederland nu al een jaar in zijn greep. De gevolgen voor u als werknemer zowel als uw werkgever zijn hierdoor groot. In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen met betrekking tot uw rechten tijdens corona.

Kan mijn werkgever mij ontslaan vanwege corona?

Ja, een werkgever kan zijn werknemers ontslaan wanneer dit op grond van bedrijfseconomische redenen gebeurt. De werkgever moet dan aan verschillende voorwaarden voldoen om op grond van bedrijfseconomische redenen personeel te mogen ontslaan, om de benodigde ontslagvergunning te krijgen van het UWV.

Kan mijn werkgever mij verplichten vakantie op te nemen?

Nee, een werkgever kan zijn werknemers niet verplichten op vakantie op te nemen omdat er door corona minder werk is. Een werkgever is verplicht u door te blijven betalen, ook wanneer hij er voor kiest zijn zaak tijdelijk te sluiten.

Mag mijn werkgever mij verplichten op kantoor te werken?

Ja dat mag uw werkgever u verplichten, ondanks dat het dringende advies van het RIVM is om zoveel mogelijk thuis te werken. Uw werkgever moet er dan wel voor zorgen dat de werkomgeving voldoet aan de eisen die door het RIVM gesteld zijn. U mag dit dus niet weigeren, maar het is wel raadzaam met uw werkgever in gesprek te gaan wanneer u liever niet op kantoor werkt tijdens corona.

Is een werkgever aansprakelijk bij een ongeval tijdens thuiswerken?

Ja, een werkgever is aansprakelijk voor het letsel dat tijdens werk ontstaat. Dus ook wanneer dit tijdens het thuiswerken gebeurt. Het letsel moet dan wel zijn ontstaan door de werkzaamheden. Letsel door ongevallen bij andere bezigheden thuis tellen niet mee.

Een arbeidsrecht advocaat nodig?

Heeft u een arbeidsrecht advocaat nodig? U kunt contact met ons opnemen door uw gegevens achter te laten op het contactformulier op onze website. U kunt ook bellen naar 024-7510100 of een mail sturen naar info@messinkadvocatuur.nl

Back To Top